• Home

  Fijn dat u de website van Hippekoeien bezoekt. Wij zijn trots op ons bedrijf, melkveehouderij “De Fuik”. Het is een bedrijf dat gezien mag worden en dat nemen we dan ook letterlijk. Als nevenactiviteit van de melkvee-houderij, organiseert Hippekoeien rondleidingen door de boerderij.

  Lees meer...

 • Culinair

  Het buitenleven maakt hongerig. U maakt een bezoek aan ons bedrijf compleet met een culinair arrangement. Een klein hapje of een complete maaltijd, de keus is natuurlijk aan u. In onze stal kunt u genieten van een keur aan streekproducten.

  Lees meer...

 • Rondleiding

  Kom met eigen ogen kijken hoe het er aan toe gaat op een moderne melkveehouderij. Of het nu gaat om een groep kinderen of managers van een bedrijf, de reacties zijn altijd enthousiast. Afhankelijk van uw interesses besteden we meer of minder aandacht aan onderdelen.

  Lees meer...

 • Creatief

  Samen met uw familie en/of vrienden kunt u zich bij ons creatief uitleven. Met creatieve partners bieden we workshops met een landelijk tintje aan. Maak bijvoorbeeld met decopatch een prachtige koe of leer in één avond basis-schilderen. U zult verstelt staan van het resultaat!

  Lees meer...

 • Fietsen

  Melkveehouderij De Fuik ligt tussen de bossen van Montferland en de rivierstrangen van de Rijn. Vanaf onze boerderij heeft u direct aansluiting op het fietsknooppuntennetwerk. Wij stellen graag een route voor en met u samen. Door onze mooie omgeving of langs andere agrarische bedrijven die open zijn voor publiek.

  Lees meer...

 • Faciliteiten

  Hippekoeien heeft een multifunctionele ruimte voor groepen tot ca. 30 personen. Twee grote schuifdeuren geven toegang tot een eigen terras. Er is ook een ruime keuken, voorzien van alle benodigde apparatuur.

  Lees meer...

Historie

Het is 1380 als Jacob Vaeck eigenaar wordt van een boerderij in de Valewaard bij Giesbeek. Het Vaecksgoed wordt de boerderij genoemd, ook wel verbasterd naar Vuik of Fuik. En zo ontstaat de naam De Fuik. Een naam die uiteindelijk in 1989 wordt meegenomen naar een nieuw gebouwde melkveehouderij aan de Heesweg in Didam. De Fuik is dan inmiddels vier generaties eigendom van dezelfde familie.

Samen met hun negen kinderen kwamen Dirk Dorresteijn en Geertrui Bos in 1878 per schip naar Giesbeek, waar ze boerderij De Fuik kochten. 37 bunder, 11 roeden en 80 ellen groot, gelegen in een lus van de IJssel. Een jaar later stroomt het smeltwater uit de bergen over de zomerdijk. De terp waarop De Fuik staat blijkt niet hoog genoeg. Dirk en Geertrui zien het water bij de grote deeldeur naar binnen stromen. De koeien staan niet meer droog en het melken en voeren wordt een probleem. De bewoners kunnen gelukkig in de opkamer boven de kelder huizen tot het water weer gezakt is.

Zoon Dirk en zijn vrouw Dina Harmsen nemen de boerderij over van Dirk en Geertrui. Zij krijgen vijf dochters en een zoon. Deze derde Dirk is pas 8 als zijn vader in 1929 overlijdt.  Zijn moeder heeft het dan ook niet gemakkelijk. In 1944 trouwt Dirk met Hendrien Oosterink en zij ploegen voort op De Fuik. Dirk en Hendrien krijgen twee dochters. Dochter Diny en Gerrit Hupkes uit Lathum trouwen in 1968. Gerrit gaat als boer op De Fuik werken en in 1975 nemen Diny en hij de boerderij over. De huidige eigenaren van De Fuik, zoon Dick en dochter Karolien worden er geboren.

In 1988 staat het water weer eens hoog. De familie Hupkes en hun vee moeten zelfs door het leger worden geëvacueerd. Een jaar later moeten ze de boerderij definitief verlaten in verband met uitbreiding van recreatiegebied Rhederlaag. De boerderij zou een educatieve bestemming krijgen, maar is in 1996 toch afgebroken.

De familie Hupkes verhuist in 1989 dus naar Didam. Een nieuw gebouwde boerderij. Gerrit Hupkes is er trots op en hij laat zijn boerderij dan ook graag aan mensen zien. Op 1 januari 2011 nemen Dick en Karolien de boerderij over. Na een jaar verbouwen staat er een modern bedrijf, klaar voor de toekomst en uitgerust met de meest moderne voorzieningen, zoals een mestrobot, kalverendrinkautomaat en twee melkrobots.

Een boerderij die gezien mag worden! Die laat zien dat een boerderij een modern bedrijf is. En dat laten zien neemt de familie Hupkes dan ook letterlijk. Hippekoeien.nl is geboren.

Bronnen:
En De Dorrestijns Zij Ploegden Voort, door Bernard J. Dorrestijn
Een historische kijk op Angerlo, Giesbeek, Lathum, door Otto Bonte en Leo van der Linde

Zoeken

Twitter

Karolien Hupkes

RT @BoerenvanNL: Over een kleine maand is het al weer zo ver Valentijnsdag. De dag waarop boeren aan het daten gaan met de samenleving. A…

by Karolien Hupkes